vandoorn-mgt

Hoe wordt je freelancer en wat komt daarbij kijken?

Als je wilt beginnen met freelancen, is het belangrijk dat je eerst goed begrijpt wat het inhoudt. Freelancen is een uitstekende manier om meer vrijheid in je werk te hebben, maar het kan ook veel stress en verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Voordat je gaat freelancen, moet je eerst de tijd nemen om deze zaken te begrijpen en vervolgens een plan maken dat bij jou past.

Breng je competenties in kaart

Het is belangrijk om in kaart te brengen wat je competenties zijn en welke markten je kunt bedienen. Als freelancer ben je immers jouw eigen verkoper, dus het is essentieel om de juiste kennis en ervaring op te doen die nodig is om ervoor te zorgen dat je succesvol bent. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, zoals door cursussen of workshops bij te wonen of door relevante boeken te lezen.

Bouw een portfolio

Daarnaast is het essentieel om een goede portfolio samen te stellen waarin je al jouw projecten toont. Dit moet professioneel worden gepresenteerd, dus als je geld over hebt om voor professionele services te betalen, dan is dat absoluut aan te raden. Hiermee maak je indruk op potentiële opdrachtgevers en laat je zien dat ze met echte professionals zakendoen.

Ga aan de slag met marketing

Eén van de belangrijkste aspecten van freelancen is marketing. Kijk op jex.nl als voorbeeld voor hoe je ervoor moet zorgen dat potentiële opdrachtgevers weten wie jij bent en wat voor werk je precies doet. Hiervoor kun je bijvoorbeeld social media gebruiken of websites of blogs creëren waarop je informatie over jezelf en jouw werk toont. Ook netwerken kan helpen, want hierdoor ontmoet je mensen die mogelijk interesse tonen in wat jij doet en die bereid zijn om contact met jou op te nemen als ze denken dat jij hen kan helpen bij hun project.

Ga systematisch te werk

Tot slot is het belangrijk om systematisch te werk te gaan als freelancer: stel deadlines vast voor elke taak waaraan je begint en probeer altijd aan deze deadlines vast te houden; bewaar alle documentatie die met elk project samenhangt; communiceer duidelijk met alle betrokken partij; houd altijd rekening met eventuele risico’s; stel tarieven vast; maak gebruik van freelance factoring; wees flexibel als er iets misgaat; en wees transparant over alle onderhandelingsovereenkomsten die worden gemaakt. Als freelancer ben jij degene die verantwoordelijk is voor alles wat er gebeurt, dus als er iets fout gaat, dan ben jij degene die de verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen hiervan!