Heeft u een eigen bedrijf? Dan weet u ongetwijfeld wel dat u dan ook algemene voorwaarden moet opstellen. Dit is niet alleen handig voor de klant, maar ook voor u. Bij eventuele geschillen kunt u dan naar deze algemene voorwaarden verwijzen. Maar misschien weet u niet goed hoe u de algemene voorwaarden moet opstellen. Het is namelijk niet iets wat u elke dag doet. En kunt u eigenlijk wel zelf de algemene voorwaarden opstellen, of kunt u dit beter uitbesteden aan een expert? In dit artikel gaan wij dieper op deze verschillende zaken in.
Zelf opstellen?
Wilt u de algemene voorwaarden zelf opstellen? Misschien heeft u enige juridische ervaring. Wanneer u ook een goede schrijver bent, dan is het mogelijk om de algemene voorwaarden zelf te schrijven. U kunt er echter ook voor kiezen om een voorbeeldtekst te gebruiken. Er zijn namelijk zogenoemde modelteksten. Deze vindt u bijvoorbeeld bij een brancheorganisatie. Het is immers wel relevant om een tekst te gebruiken die past bij uw bedrijfsvoering. Kijk dus even rond op internet of u een voorbeeldtekst kunt vinden die voor uw bedrijf van toepassing is. Als u bent aangesloten bij een brancheorganisatie kan het ook zijn dat u verplicht bent om de algemene voorwaarden van die branche te gebruiken. Bekijk dat eerst even goed.
Jurist inschakelen?
Levert u complexe diensten, of verkoopt u producten waarbij er een groter risico is op geschillen? In dat geval kan het aan te raden zijn om een juridisch adviseur in te schakelen. In principe heeft u dan twee keuzes. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de algemene voorwaarden op te stellen en deze vervolgens te laten controleren door een juridische adviseur. Dit is in principe de goedkoopste keuze, want u hoeft de adviseur niet voor veel uren in te schakelen. Tegelijkertijd kunt u ook de algemene voorwaarden in het geheel laten opstellen door de jurist. Dit is wel wat duurder, maar u weet dan zeker dat ze goed zijn.
In deze tekst zijn wij dieper ingegaan op de algemene voorwaarden. Hopelijk heeft u er wat aan gehad.