vandoorn-mgt

Beeld en het brein

Voordat het digitale tijdperk er was, kregen we informatie binnen door middel van geschreven tekst of tekeningen. Het is al langere tijd bekend dat mensen informatie op beelden beter verwerken dan informatievoorziening via woorden. We leggen je in dit artikel graag uit hoe dat precies zit en hoe je op een efficiënte manier via beeld en video informatie kunt verspreiden. 

Hoe verwerkt ons brein informatie?

Door de jaren heen, heeft de mens zich steeds meer moeten aanpassen aan leven in een omgeving met technologie en een continue stroom aan informatie. Hoe verwerkt ons brein al die informatie? Al onze zintuigen pakken prikkels op die vervolgens door een aantal kanalen naar het deel van de hersenen worden gestuurd waar ze op de goede manier geïnterpreteerd kunnen worden. Alle prikkels die binnenkomen en door ons brein verwerkt worden roepen een bepaalde gedachte, emotie en reactie op. Het brein communiceert vervolgens met al onze spieren om ervoor te zorgen dat we correct reageren, zoals wegrennen bij gevaar. 

 

Alles dat we op een dag lezen, zien, horen, voelen en ruiken wordt op deze manier verwerkt door het brein. Sommige dingen kosten de hersenen meer moeite om te verwerken, zoals tekst. Beelden worden daarentegen tot wel zestigduizend keer sneller verwerkt! Daarnaast onthouden mensen de informatie die ze gezien hebben beter dan wanneer ze het gelezen hebben of het ze verteld is.

Informatievoorziening door animatie

Omdat onze hersenen informatie op beeld beter verwerken, doe je er als bedrijf goed aan om motion graphics en video in te zetten om bepaalde informatie te verspreiden. Een animatie film laten maken kan je helpen om moeilijke materie te verduidelijken, zodat jouw doelgroep de informatie beter begrijpt. Daarom kan een animatie goed ingezet worden op scholen. 

Animaties zijn ook een goede manier om promotie te maken als je een bedrijf hebt. Door middel van video’s kun je jezelf op een leuke en efficiënte wijze presenteren, je werkwijzen uitleggen of nieuwe klanten binnenhalen. 

Motion graphics versus tekst

Naast animatie, zijn er nog tal van verschillende soorten motion graphics die je in kunt zetten om informatie te verspreiden. Zo zijn (interactieve) infographics een goede manier om veel informatie samen te vatten of ingewikkelde zaken te versimpelen. Ook het uitleggen van procedures en werkwijzen kan je goed doen door een animatie of infographic te laten maken. Motion graphics helpen ons om de verscheidenheid aan informatie die we binnenkrijgen goed te verwerken en beter te onthouden.